Πως πέθαναν οι Θεοί του Ολύμπου;

Από τα γέλια, όταν άκουσαν κάποιον να ισχυρίζεται

ότι είναι ο ένας και μοναδικός θεός.

Νίτσε

Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Όχι, ἐπεὶ οὐ σέο κύντερον ἄλλο* …κύριε Τσίπρα



Για την οικονομία της συζήτησης, ας αποδεχτούμε ορισμένες βασικές παραδοχές.

Η ελληνική ιστορία «βρίθει» από περιπτώσεις «εθνοσωτήρων» που αποδείχτηκαν ακατάλληλοι αλλά και επικίνδυνοι ή ακόμα και επιβλαβείς για τον τόπο. Θα χρειαστεί να ψάξει κανείς πολύ πίσω στο παρελθόν για να βρει το σημείο «μηδέν» από όπου ξεκίνησε να ξεδιπλώνεται η μακροσκελής λίστα τέτοιων ανθρώπων που αναρριχήθηκαν στην εξουσία. Αν δε, προσπαθήσει κάποιος να κάνει μια στοιχειώδη ιεράρχηση των ατόμων αυτών, θα διαπιστώσει πως το πλήθος είναι τέτοιο και ο συναγωνισμός τόσο έντονος, που οι αμφισβητήσεις δεν θα έχουν τελειωμό. 

Επίσης, τούτο το κείμενο γράφεται από κάποιον που πίστεψε και ψήφησε (την πρώτη φορά) την υπάρχουσα κυβέρνηση όπως μαρτυρούν και τα παρακάτω δημοσιεύματα στο ιστολόγιό μου πριν αλλά και μετά τις εκλογές.  Κλικ εδώ και εδώ.

Εφόσον προσπεράσουμε αυτού του είδους τις εμμονές, ας ξεκινήσουμε με το «Δεν μας χέζεις κύριε Τσίπρα»,  αν και θα έπρεπε να μπει στη θέση που ίσως του αξίζει ως τίτλος. Δηλονότι, όπως και να το κάνουμε, είναι κομματάκι χυδαία η αναφορά του αρχαίου ρήματος χέζω, εκ του οποίου επίσης παράγονται και ο χυδαίος αλλά και η χυδαιότητα.

Βέβαια η χυδαιότητα δεν εμφανίζεται μόνον στον έναρθρο ή το γραπτό λόγο. Εξάλλου, αυτή είναι και η πλέον ακίνδυνη μορφή της. Ενοχλεί τους οφθαλμούς ή ακόμα και τα αυτιά σου και… τέρμα. Δεν έχει άλλο. Εντελώς διαφορετικά όμως είναι, όταν τη ζεις, όταν την αισθάνεσαι καθημερινά, τότε δεν μπορείς απλά να την προσπεράσεις. Αν, επιπλέον, αφορά τις πράξεις, την αμέλεια ή τα καμώματα κάποιων που ασκούν εξουσία, και επηρεάζουν άμεσα το παρόν αλλά και το μέλλον σου, είναι πρακτικά αδύνατον να μην σκουντουφλάς σε κάθε σου βήμα πάνω της. 

Και αυτό διότι χυδαιότητα και εξαπάτηση είναι το να ασκείς την εξουσία και να συμπεριφέρεσαι με τρόπους τους οποίους εσύ αποδοκίμαζες κι ενώ αυτή η στάση σου αποτέλεσε το εισιτήριο σου για την εξουσία. 

Χυδαιότητα και εξαπάτηση είναι να καταγγέλλεις τις δωσίλογες, προδοτικές , και διαπλεκόμενες  κυβερνήσεις των ανίκανων να διαπραγματευτούν σαμαροβενιζέλων που υπέγραψαν τα πρώτα μνημόνια και εσύ και ο πλήρης τότε αδιάλλακτων αγωνιστών ΣΥΡΙΖΑ (Λαφαζάνης, Ζωή, Στρατούλης  κτλ) να διακηρύττεις ότι όταν έρθεις στην κυβέρνηση θα σκίσεις τα μνημόνια με ένα νόμο, αλλά να πράττεις ακριβώς το αντίθετο ως κυβέρνηση.

Χυδαιότητα και εξαπάτηση είναι να θεωρείς ότι το κομμάτι από την κληρονομιά του ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς, το οποίο (όπως φαίνεται) σφετερίστηκες, θα σου εξασφαλίζει στο διηνεκές μια θέση στο απυρόβλητο και θα σου επιτρέπει συνεχώς να στηρίζεις την παραμονή σου στην εξουσία στην διαρκή υπόμνηση του τι έκαναν οι άλλοι πριν από σένα.

Χυδαιότητα και εξαπάτηση είναι να σπρώχνεις τους ψηφοφόρους σου σε ένα «
ΠΕΡΗΦΑΝΟ ΟΧΙ» (ανεξάρτητα του τι οδήγησε τον καθένα να το βροντοφωνάξει σ’ εκείνο το δημοψήφισμα) και να το μεταβάλλεις σε ένα προαποφασισμένο «ΤΑΠΕΙΝΩΤΙΚΟ ΝΑΙ».

Χυδαιότητα και εξαπάτηση είναι να ψαλιδίζεις συντάξεις από ΑΜΕΑ και να επιτρέπεις στους παρατρεχάμενους σου να εμφανίζονται στα διάφορα μέσα και ανερυθρίαστα  να υποστηρίζουν το αντίθετο.

Χυδαιότητα και εξαπάτηση είναι τακτική του να σφουγγίζεις τα ταμεία και να ξεζουμίζεις με φόρους τον κοσμάκη για να πληρώσεις τις συντάξεις και τους δημοσίους υπαλλήλους, που είναι κατά βάση η εκλογική σου πελατεία.

Χυδαιότητα και εξαπάτηση είναι να είσαι διαζευγμένος με τον πολιτικό ρεαλισμό σε ότι έχει να κάνει με το προσφυγικό και τη μεταναστευτική πολιτική. Να κάνεις ελάχιστα πράγματα και κυρίως με βραδύτητα, με επακόλουθο να μην μπορείς να ικανοποιήσεις ούτε τους συμπολίτες σου, κάποιους άλλους τους οποίους οδηγείς με τις τραγικές παλινωδίες σου στην ακροδεξιά, ούτε τους μετανάστες που καταφθάνουν αξιοθρήνητοι νομίζοντας πως πάτησαν Ευρώπη.

Χυδαιότητα και εξαπάτηση είναι να καταγγέλλεις το σύστημα, τα μεγάλα άνομα συμφέροντα και τη διαπλοκή, αλλά συγχρόνως να προσπαθείς να λάβεις μέρος στο «παιχνίδι», έχοντας την ευπιστία του τύπου που εισβάλλει στο καζίνο και θεωρεί πως θα κατανικήσει τον κρουπιέρη που συντηρείται χάρις σε κάτι τέτοια κορόιδα που του στέλνει ο θεός.

Χυδαιότητα και εξαπάτηση είναι ότι δέχθηκες να έχεις τόσες μυστικές συναντήσεις με κάποιον που ήταν αντίπαλός σου και ανήκει στους διαπλεκόμενους τους οποίους πολεμούσες υποτίθεται;  Και βέβαια ούτε βιαίως σε έσυραν, ούτε παραπλανήθηκες. Πήγες οικειοθελώς. Τι ακριβώς ζητούσες σ αυτή τη συνάντηση με τον αρχιερέα της διαπλοκής του συστήματος Λαμπράκη; Και αν η πρώτη συνάντηση ήταν λάθος γιατί συνέχισες; Δεν νομίζεις ότι οφείλεις μια καθαρή εξήγηση στον ελληνικό λαό;

Χυδαιότητα και εξαπάτηση είναι να καταγγέλλεις το πελατειακό κράτος αλλά όταν έρχεσαι στην εξουσία να γίνεσαι ο καλύτερος… θαμώνας αυτών των πρακτικών, βολεύοντας τα δικά μας παιδιά. Αυτό κι αν λέγεται χυδαιότητα, κύριε Τσίπρα. Το να αναρριχάσαι στην εξουσία με το προεκλογικό σλόγκαν «η ελπίδα έρχεται» και τελικά αυτό να έχει ισχύ μόνο για τα παιδιά που αναπαράχθηκαν από τον κομματικό σου σωλήνα.

Χυδαιότητα και εξαπάτηση είναι να εφαρμόζεις πολιτικές και πράξεις που δεν συνάδουν στο παραμικρό με την «πρώτη φορά Αριστερά» και να θεωρείς πως το «είμαστε αναγκασμένοι και δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς» αρκεί να δικαιώσει τη στάση σου, μολονότι εσύ ο ίδιος κατηγορούσες τις προηγούμενες κυβερνήσεις για ανάλογες πρακτικές τα τελευταία χρόνια.

Χυδαιότητα και εξαπάτηση είναι να ξεπουλάς εκείνους που σε εμπιστεύτηκαν και σε πίστεψαν. Και ακόμα πιο μεγάλη είναι να μην έχεις το θάρρος να ζητήσεις, έστω και τυπικά μια συγγνώμη, αλλά με θρασύτητα να τους κοιτάς στα μάτια σαν να πρόκειται για μια αταξία ένα μικροπαράπτωμα που όλοι είναι έτοιμοι να σου το συγχωρήσουν και όχι για αποφάσεις καθοριστικές για το παρόν και το μέλλον του λαού που σε εμπιστεύτηκε.

Χυδαιότητα και εξαπάτηση είναι να πολιτεύεσαι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που έκαναν εκείνοι οι οποίοι καταχρέωσαν και λεηλάτησαν τον τόπο και από τους οποίους μας έπεισες ότι θα απαλλαγούμε οριστικά και αμετάκλητα, και να έχεις την απαίτηση να μην το παρατηρήσει κανείς ή όταν αυτό συμβαίνει, να το καταλογίζεις οπουδήποτε άλλου εκτός από εσένα. 

Χυδαιότητα και εξαπάτηση είναι να διαπράττεις τηλεφωνικές υποκλοπές (είναι προφανές μάλλον από πού έχουν γίνει) στις συνομιλίες των μελών του ΔΝΤ και να γίνεσαι καταγέλαστος στην Ευρώπη και μάλιστα με τη βλακώδικη αποκάλυψη των συνομιλιών να χάνεις όποιο πλεονέκτημα θα μπορούσες να έχεις γνωρίζοντας εκ των προτέρων τα όρια του ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση.

Και για να τελειώνουμε κάπου εδώ, χυδαιότητα και εξαπάτηση είναι να συσχετίζεις την Αριστερά και την ιδεολογία της με την υποκρισία και να παραμένεις ανυπόφερτα αλαζόνας και ταυτόχρονα αμετανόητος και ευκολόπιστος μετά από όλα αυτά που έχουν συμβεί επί των ημερών σου. 

Αυτά είναι απάτη και χυδαιότητα. Και πιθανώς αν υπάρχουν ακόμα κάποιοι, πολλοί ή λίγοι δεν έχει σημασία, να έχουν τη επιθυμία να δικαιολογήσουν τις ακολουθούμενες πολιτικές ως αναγκαίες και επομένως να μην στις καταλογίσουν, δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα άτομα που τις εφαρμόζουν καταλαμβάνοντας με τις ευλογίες σου το πρώτο διαθέσιμο στασίδι που θα βρεθεί μπροστά τους...

Όχι «πε ο σέο κύντερον λλο*»… κύριε Τσίπρα.



*γιατί δεν γνώρισα πιο αδιάντροπο από σένα.
  Ιλιάδα θ 483



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου